Helgen v. 48

Hej, jag är liten.


Och har olikfärgade ben. "Vad kul det ser ut! Den katten passar verkligen Susanne!" sa pappa.



Jeteliten.



Och Rönnby är som vanligt stans mest pyntade bostadsområde i juletid.

 

Pappa stod för övrigt för helgens roligaste citat. Som svar på att gästerna var lite väl kära i katterna och pratade om olika sätt att smuggla med dem hem sa han: "Vi räknar katterna innan ni åker." Helt allvarligt också såklart, min pappa är väldigt beskyddande över sina katter. Jag och Vickie höll på att knäcka oss av skratt.


Trailer för novellfilmen Res dej inte!

Trailern för novellfilmen Res dej inte! (som Simon gjort musiken till) finns äntligen på YouTube. Filmen kommer att visas på SVT i början av 2010. Vi har såklart redan sett en förhandsvisning, och let me tell you: Den är grym! Jag satt med gåshud större delen av filmen, och hade jag sett den hemma hade jag nog storbölat. Obehagligt budskap förmedlat på briljant sätt, speciellt för att vara en svensk film riktad mot ungdomar. Kolla bara:


Västerås

Är på en tvådagarstripp till Västerås. Åkte direkt från jobbet igår med sällis av Susanne som pluggar i Flemingsberg och passande nog skulle hem samtidigt som mig. Så mycket roligare att åka tåg med sällskap, speciellt med ett så celebert sådant som Susanne <3. Väl framme gick vi hem till Suss och klappade på hennes nya katt, Puck. Verkligen en av de finaste katterna någonsin, skölpaddsmönstrad norsk skogskatt med olikfärgade ben och hur tuff som helst. Lägger upp bilder sen när jag kommer hem. Efter kattklappning så gick vi en sväng på stan och jag råkade köpa a shitload med smink, bara jättenödvändigt såklart ehhrm.

Är hemma hos mamma för tillfället. Vi spenderade gårdagkvällen med att kolla på Idol och käka pepparkakor med brie tills vi mådde illa. Har sovit minst 9 timmar inatt och känner mig hyfsat utvilad. Ska snart ta en dusch och om ett par timmar kommer min kära syster hit på lunch och sen får vi se vad det blir för äventyr på eftermiddagen.

Ikväll blir det middag hos pappa innan jag tar sista tåget hem igen. Ganska intensiv Västeråsvistelse men det känns bra att komma hit före jul. Nästa gång blir om tre veckor och då stannar vi i typ 4-5 dagar. Ser verkligen fram emot jul, en veckas ledighet och ännu mera Västerås. Loves Västerås!

Hantlar fram, nu blir det träna av


Har nyss kommit hem från sjukgymnasten. Eftersom jag har blivit poke:ad i ungefär 40 minuter så har jag hyfsat ont just nu. Men jag känner mig ändå väldigt pepp, har fått övningar att göra hemma varje dag och så ska jag tillbaka igen om 2 veckor. Hoppas att jag äntligen ska bli av med den här jäkla nackpajen. Ska dra fram hantlarna pronto innan det är dags för lunch. Jobbar hemma idag = fri planering.

Btw så kanske man ska vara glad över att slippa träningsutrustning av modellen ovan. Det ser inte speciellt bekvämt ut va?

Releasefest imorgon


Imorgon smäller det! Förberedelserna är i full gång. Det var 125 av skivorna till Res Dej Inte! Soundtracket som saknade fodral. När vi var på jakt efter nya fodral innan idag så hittade vi bara såna som kostade 10 kr/styck. Nej tack till att betala 1250 kr för tomma fodral, speciellt som Simon kastade 800 stycken typ i våras haha. Så istället har vi tagit isär 125 skivor som finns i lager hemma och snott fodralen till soundtracken. Det tog 2 ½ timme. Är en aning seg nu kan jag säga.

Men i alla fall, releasefest imorgon - alla är välkomna!

Se förresten till att lyssna på Simons musik här!

Hur man skapar kaos på bibliotek

Okej, nu var jag kanske lite dramatisk, men vi har dataproblem på jobbet idag. Inte katastrofdatorhaveri, utan snarare en mindre, eller ett mellankaos. Vårt bibliotekssystem BOOK-IT har nämligen pajjat på något mystiskt sätt. Det betyder att man inte kan lämna tillbaka böcker eller använda katalogen (dvs. söka, reservera, låna om osv.). Ja, alltså de saker som man gör på ett bibliotek. Lite knepigt. Och såklart så reagerar majoriteten med: "Asch, att det ska vara beroende av datorer! Det var bättre förr." Suck. Jo, det där med att stämpla böckerna och bokkorten var ju förjäkla smidigt. För att inte snacka om de där behändiga katalogkorten. Ja, snälla, skippa databaserna och gå tillbaka... till stenåldern.

I alla fall så har jag tur för jag har inte pass idag och slipper ta hand om bokkaoset när systemet börjar funka igen så att man kan lämna tillbaka de ziljoner böcker som kommit tillbaka under dagen. Faktiskt så ska jag kila härifrån om en timme och möta Simon i stan för att fixa prylar till releasefesten imorgon plus äntligen köpa material till tackkorten för bröllopet. Ja, det är väl tur att alla inbjudna känner oss och därmed fattar dröjsmålet, haha.

Dagens i-landsproblem


Mitt hår börjar verkligen bli för långt för sitt eget bästa. Det har nått den där gränsen då det bara hänger där och är omöjligt att göra nåt med. Luggen är också en jäkla mardröm, det blev inte bra alls sist jag klippte den och det blir bara värre ju mer den växer ut. Dessutom så kan jag inte klippa mig än för luggen är inte tillräckligt lång. Moment 22 i-landsproblemstyle. Men jag ska försöka uthärda haha.

Gothbruden som sprängdes


Väldigt många frågor dyker upp i mitt huvud när jag ser den här bilden, t.ex.: Är det maskerad på gång? Har Blue Fox och Punkt-shop gemensam rea? Har kostymören till detta fiasko någonsin träffat en person med gothstil?

På fråga A svarar jag troligen, på fråga B svarar jag förhoppningsvis och på fråga C svarar jag knappast. Nice work. Vad hände egentligen?

Söndag

Väldigt seg dag idag, verkligen en riktig söndag. Min nacke är sämre idag igen så jag har mest slöat i soffan med Hornblower och fixat med småsaker. Jag tycker att det är helt sjukt hur snabbt tiden går! Om en vecka är det ju första advent och dags att ta fram julsakerna igen. Känns som att det var nyss som vi tog ner julgardinerna. Iofs så är inte det så konstigt iom att de satt uppe typ till påsk haha. Hjärtligt välkomna till uppstyrda hemmet.

Veckan som kommer blir lite blandad kompott. Jag ska jobba 50% hela veckan och jobbar in mina pass i disken där, så imorgon kommer jag att jobba 15-19 och tisdag 11.30-15.30. Weird. På torsdag ska jag till sjukgymnasten också, hoppas att det kommer att göra någon skillnad, men det borde ju. På torsdag är det dessutom releasefest för Simons två nya skivreleaser, läs mer om det här.

Kommande helgen blir det Västerås för min del också, vilket ska bli kul för jag har inte varit där sen bröllopet. Nästa gång lär väl bli i jul. Som sagt, tiden går verkligen sjukt fort.

Max Manus


Vi har precis sett Max Manus, som är en film om den norska motståndsrörelsen under Andra världskriget. Verkligen bra och sjukt snygg film! För att inte snacka om spännande, jag satt med händerna framför ögonen minst fem gånger och hojtade "Men nej jag kan inte kolla, dom kommer att bli skjutna ju!". Ja jäklar vilken film! Bara de 30 första sekunderna av filmen var så detaljerade och välgjorda att de tog andan ur mig.

Som ni vet så är jag en sucker för filmer om Andra världskriget, men det är extra kul med nordiska filmer. Det här är dessutom den andra nordiska motståndsrörelsefilmen vi har sett i år, den första var danska Flamman & Citronen som vi såg i våras (?). Den var också väldigt välgjord, välspelad och snygg, däremot kanske lite väl mörk. Men båda är definitivt sevärda.

Det enda jag kan tycka när jag ser den här typen av filmer är whyohwhy görs inte såna här filmer i Sverige? Vackra, seriösa filmer om riktiga saker med riktiga karaktärer som inte är klyschor? Som jag sa till Simon innan ang. svensk film: "Ja men den där Kautokeino var ju bra! Fast just det, det var ju en norsk film..."


Åhhh bara trailern ger mig chills! Se den, se den, se den! Både Max Manus och Flamman & Citronen finns för övrigt att hyra. Barasattnivet.

Dagens husmorstips


Har spenderat senaste timmen med att göra rent en massa av mina örhängen och andra prylar som har legat i en stor hög i badrummet. Vissa saker var väldigt dammiga och allmänt äckliga. Jag doppade allt i ljummet vatten med såpa och sköljde efteråt med vatten. Funkade prima, damm och annat jox försvann direkt.

Tror däremot inte att det är så bra att förvara allt i en hög, jag ska nog skaffa ett smyckesträd eller nåt istället. Kanske den här smyckeshanden från Indiska?

New Moon...


Ja alltså det här med New Moon. Vad ska man säga? Enligt recensionerna så verkar filmen suga, samtidigt så är jag inte jätteförtjust i recencenter alls. DN gav t.e.x The Reader en tvåa i betyg om jag inte minns fel, vilket är helt sjukt. En av årets bästa filmer OCH Kate Winslet fick en Oscar för den. Japp, en tvåa ja.

Men New Moon, jag vet inte alltså, jag har onda aningar. Att byta bort Catherine Hardwicke som regissör verkar ju dumt, har svårt att tro att den nya kan mäta sig med någon som är så bra på att porträttera unga personer som hon är. Jag gillade verkligen Twilight, även om den såklart har vissa brister, varav de flesta egentligen kommer från böckerna och storyn i sig (hej konstiga könsroller och ännu mer konstig syn på sex). Men som sagt, inga större förhoppningar på New Moon. Även om jag såklart kommer att se den, jag menar, hur kan man undvika det? Och jag kommer att se den och hoppas hoppas att den inte suger så mycket som den verkar göra. Hoppas! Hejar ju på vampyrerna.

Och Team Edward eller Team Jacob? Lätt fråga, för jag höll på att flippa på Jacob i hela bokserien. Han är en jävla tönt som bara borde lägga ner. Och för att inte snacka om hela imprint-grejen i bok 4, helbisarrt! Ew.

An uncontrollable urge

Från Topshop.


Okej, jag blev kär, jag var bara tvungen att köpa den. Jag vet att det är en vecka innan lön men...

Got an urge, got a surge and it's outta control
Got an urge i wanna purge
'cause i'm losing control

Uncontrollable urge i wanna tell you all about it
Got an uncontrollable urge let me... scream and shout it!

It's got style, it's got class
So strong, i can't let it pass i gotta tell you all about it
I gotta scream and shout it!

Yeah yeah yeah yeah yeah yeahyeahyeahyeahyeahyeah!
Yeah yeah yeah yeah yeah yeahyeahyeahyeahyeahyeah!

Neckdate

En liten uppdatering om min nacke. Ja okej, jag kanske tjatar om det just nu men det är lite svårt att inte vara det av något som man känner av hela jävla tiden tyvärr. Men ja, jag vet, det är jävligt trist att läsa om folk som gnäller om sina åkommor.

I alla fall så lyckades jag att få en tid hos en läkare på vårdcentralen i morse. Han bekräftade att jag har två inflammerade muskelfästen i nacken/axeln på höger sida. Det går tydligen inte att veta vad det beror på, men jag har en tid hos en sjukgymnast nästa vecka så förhoppningsvis kan jag kanske få lite svar och hjälp där.

Farbror doktorn sjukskrev mig i alla fall den här veckan och nästa vecka, vilket innebär att jag kan jobba efter bästa förmåga, så det blir antagligen 50% om det inte blir drastiskt bättre. Dessutom skrev han ut lite roliga piller som är anti-inflammatoriska och smärtlindrande. Man blir ganska lullig av dem också, känner mig helt trög i huvudet. Men de verkar hjälpa i alla fall. Ärligt talat så känns det bra att bara få hjälp av någon som förstår, älskar snälla läkare. Min gamla familjeläkare var en riktig skitstövel, så jag uppskattar verkligen förståelsen. Dessutom gav han mig beröm för att jag svarade "p-piller" när han frågade om jag åt några mediciner. Roliga piller OCH beröm på samma gång! Heja Rissne vårdcentral!

Just hangin'


I morse träffade jag på den här krabaten när jag var på väg hem från vårdcentralen. Stod utanför porten och pratade med mamma i mobilen när jag såg något grönt mitt i busken. Stackars draken, han har säkert blivit övergiven av de hemska grannbarnen (de dräller sina leksaker överallt, i trappen, precis utanför porten, mitt på gångvägen, you name it. Ingen verkar ha lärt dem om saker värde hah) någon gång när busken fortfarande hade löv. Bortglömd, för alltid.

Var köper man en mitella?

Pratade precis med min käre far i telefon och gnällde förstås över mitt nackpaj. Han tyckte att jag borde skaffa en mitella för att det ska synas att jag har gjort illa mig (läs: så att vissa *hrrm* låntagare fattar att dom får ställa sina böcker på återlämningshyllan själva istället för att jag ska göra det). Jag frågade honom vart man kan få tag på en mitella, men han visste inte. Han tyckte att jag skulle fråga "farbror doktorn" när jag är på vårdcentralen imorgon. Hmm, jag vet inte alltså.

Själv skulle jag nog föredra nåt mer hardcore, typ en nackkrage som grannen i Beck. En sak är i alla fall säker: Om jag någonsin behöver bära nackkrage så är gultonade glasögon högst upp på inköpslistan, före orange hårfärg.


För övrigt så finns det 34 filmer på IMDb som är taggade med nyckelordet neck brace. Japp, jag var tvungen att kolla upp det. Beck-filmerna är dock inte med på listan. Det borde definitivt åtgärdas.

I am Pam


Simon är borta på någon skum panelgrej som innebär att han ska provlyssna på hårdrock i två timmar. Just precis. Och han får betalt för det! Hoppas att de bara får lyssna på typ Tokio Hotel och Hardcore Superstar i två timmar hahahaha. Om man nu kan kalla det hårdrock iofs...

Själv däckar jag i soffan och kollar på första säsongen av True Blood. Andra gången jag ser om den faktiskt. Kan inte fatta att det är ett år sen jag såg True Blood för första gången, tiden har gått så sjukt fort. Och att jag har jobbat på mitt jobb i snart ett år vill jag helst inte ens tänka på. Getting old. Men i alla fall. True Blood är fanimej världens bästa serie. Kul att så många andra verkar ha hakat på den nu också. Ja, bättre sent än aldrig, noobs! ;)

För övrigt, när jag och Simon kollar serier brukar vi alltid välja ut vilken karaktär i serien som vi "är". Ja ni hajjar. Jag är Pam i True Blood, Hawk i Twin Peaks, Lietenant Bush i Hornblower och Thomas Cromwell i The Tudors. Säkert några fler, men kommer inte på mer just nu. Det går alltså inte ut på vem man vill vara eller vilken karaktär man gillar bäst, utan den man identifierar mest drag med, eller nåt. Hmm egentligen vet jag nog inte vad det baseras på, förutom att det är man själv som väljer, det är givet. Och som ni ser så är kön inte av någon betydelse :)

Så kom igen, shoot, vilka är ni?

Världens bästa sjuk-tv

Jag har ju tidigare nämnt att jag är en sann miniserie-junkie. Behovet av att se miniserier ökar med ungefär 200% när jag är sjuk. Det är bara en så ultimat form av underhållning när man är sjuk och vill fördriva tiden. Bättre än att kolla på film t.ex., eftersom miniserien totalt sett är minst 2-3 gånger så lång som en vanlig film (om man inte vill se typ Titanic, den är ju ungefär som en miniserie) och dessutom så är avsnitten ungefär en timme var, så om man vill ta en liten lur någonstans känns det inte som att man stannar mitt i.


Cathy!!!

En jäkligt bra miniserie som jag såg för några veckor sedan är en ny version av Svindlande höjder (Emily Brontë). Det kan vara en av de bästa miniserier jag har sett någonsin faktiskt. Bara handlingen är en sån otroligt mörk men vacker historia om omöjlig och destruktiv kärlek mellan huvudpersonerna Cathy och Heathcliff (Tom Hardy = major hunkvarning). Jag, som alltid har varit svag för missförstådda personer, blev helt medryckt i handlingen och lite kär i Heathcliff, som inte bara är snygg men också skitjobbig och en smula galen. Loves it! Lätt att Svindlande höjder-dvd:n kommer att finnas med på min önskelista i år.


Ljuset i tunneln

Idag känns det som att det går att se slutet på det här jävla nackontet faktiskt. Har lyckats få en tid hos sjukgymnast, förvisso inte förrän nästa torsdag (!) men man får nöja sig med det lilla antar jag. Har dessutom överdoserat Simons linement som är väldigt oskönt och känns som att det ska bränna bort huden, men det funkar verkligen. Kan nu röra huvudet nästan som vanligt.

Enda problemet är väl att jag fortfarande har svårt att sitta vid datorn under längre tid. Ska i alla fall åka till jobbet imorgon halva dagen, och beroende på hur det känns så kanske jag ska kolla om jag kan jobba halvdagar (och vara sjuk andra halvan) onsdag och fredag också. Det vore nog rätt bra tror jag, jobbar lördag också och har ingen lust att överbelasta nacken innan jag varit hos sjukgymnasten.

Så i det stora hela: bättring är äntligen på väg!

Mitt så kallade liv

Ja, inte sjutton är det mycket till liv jag har just nu pga den fördömda muskelinflammationen. Har i alla fall bestämt mig för att inte gå till jobbet imorgon, och istället undersöka möjligheterna för att komma till en sjukgymnast direkt och skita i vårdcentralen. Så vi håller tummarna för det.

Jag känner mig allmänt rätt så begränsad. Kan bara sitta vid datorn om jag använder musen med vänster arm, vilket inte funkar jättebra. Har spenderat dagen med att sova till halv två (var iofs uppe kl. 9-10.30 först men gick och la mig igen) och sen kollade jag och Simon på Julie & Julia (den var okej, kanske lite seg och inget jag skulle se igen, men ganska underhållande, speciellt om man gillar matlagning) resten av eftermiddagen.

Resten av dagen har jag haft ganska tråkigt och "roat" mig med att göra hushållsarbete i form av att vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, diska och laga mat. Såklart så funkar den typen av aktiviteter trots ze pain in ze neck prima, det känns till och med bättre efteråt! Typiskt. Det är som det där att hushållssysslor skyddar mot bröstcancer. Tja, om det mot all förmodan skulle finnas en gud så lovar jag er att det är en man.

Nu tänker jag i alla fall däcka i soffan med några avsnitt av LA Ink, som jag i regel bara kollar på när jag är sjuk. Jag älskar LA Ink, trots att jag inte är inne på tatueringar alls. Lite skumt kanske, men det är nog hela estetiken som är tilltalande. Förutom alla som ska tatuera vingar på ryggen. Kom igen, inga fler vingar, snälla! Vingar är de nya tribaltatueringarna.

Om jag någonsin skulle tatuera mig, vilket inte är så troligt, så skulle det nog bli nåt sånt här:


Don't know what to make of it

Usch, jag sitter med värsta beslutsångesten. Vet inte om jag ska gå till jobbet imorgon eller inte. Min förkylning är typ helt okej nu, däremot så har jag helt galet ont i nacken. Eller på sidan av nacken egentligen, i kappmuskeln eller övre trapezius eller vad man nu vill. Jag har haft problem med den muskeln i flera år, och brukar ha perioder då jag har sjukt ont. Men de går alltid över med massage, stretchning osv. Egentligen så vet jag ju att jag borde ha gått till en sjukgymnast för länge sen, men det blir liksom aldrig av, har vant mig vid att vara smått paj i nacken jämt.


Som det är nu däremot så har jag haft jätteont i tre veckor utan att det blir bättre. Snarare tvärt om. Både igår och idag har jag haft problem med att komma ur sängen på morgonen och med att vrida huvudet. Ögonen tåras av smärta när jag tar på mig en bh. Jag kan bara sitta vid datorn väldigt korta stunder. Ja, det kanske låter som att jag borde stanna hemma, eller snarare stanna hemma och ringa vårdcentralen imorgon, samtidigt så känns det så fånigt att inte gå till jobbet när jag inte är sjuk egentligen.

Dessutom så har vi företagshälsovård, och jag funderar över om jag inte borde kolla med min chef om det istället för vårdcentralen, så att jag kan få sjukgymnastik genom jobbet och nära jobbet. Och borde jag kanske åka till jobbet imorgon och undersöka saken? Jag kan verkligen inte bestämma mig för hur jag ska göra! Om någon sitter inne med någon slags lösning - så hjälp!


Love at first sight

"When the moon hits your eye like a big pizza pie - thats amore!" Idag har pappa varit här och installerat vår tvättmaskin. Eller tja, om man kan beskriva det så enkelt. Eftersom det är min kära far vi har att göra med så har han såklart också byggt ett rör till avloppet from scratch så att vi slipper få vattnet ner i badkaret. Han har också satt en list på golvet mot badkaret för att hindra vatten att rinna ut i rummet. Golvet i hela vår lägenhet är felgjutet och snett, så vattnet rinner rakt mot dörren (ja, dörren) istället för till brunnen när man duschar. Så no more of that.

Så otroligt skönt med egen tvättmaskin. Det är alltid en massa problem med vår tvättstuga, antingen är saker trasiga eller så är det nåt pucko som släppts på lösbete. Plus att jag blev av med en av mina finaste tees där i våras, som såklart inte går att få tag på längre heller. Jävla as.


<3


Monster under badkaret

Okej, att städa under badkaret när man är sjuk var kanske inte en jättebra idé. Fy satan vad skitigt det var! Inte så förvånande kanske med tanke på hur sällan man städar där. Vi hittade till och med en tandborste som ingen av oss känner igen, alltså måste den vara från förra hyresgästen. Eww!!

Städningen var däremot nödvändig, för imorgon kommer pappa hit för att installera vår tvättmaskin (som för tillfället står mitt i vardagsrummet). Han ska dra en slang under badkaret till avloppet och greja så ja, vi behövde städningen. Det hade varit en aning pinsamt om han hade sett den 150x70 cm stora dammråtta som bodde där.

New shoes... new shoes..!

Har i alla fall fått lite tröst i den allmänna misären (haha, okej jag ska inte överdriva, inte som att jag har fått svinis). Mina nya skor som jag beställde från Topshop för 1½ vecka sedan har nämligen kommit idag! Jag vågade inte ens skriva här att jag faktiskt hade beställt dem i rädsla för jinxning men nu har de kommit och de är hur fina som helst. Väldigt enkla förstås men perfekta vardagsskor.

De verkar vara av bra kvalitet också, i skinn och med tunt foder så jag borde inte frysa i vinter. Enda nackdelen är att sulorna är helt platta och snorhala, så jag får nog ta dem till skomakaren och lägga på en sula. Men det finns en väldigt bra skomakare här i Rissne så det borde inte vara några större bekymmer det heller.

Sick-o

Jag kompromissade lite. Åkte på det där mötet som jag skulle på i Alby, men sen direkt hem istället för till jobbet. Jag har ingen feber men känner mig helt förstörd, superhängig verkligen, och har ont i halsen. Ska vara hemma imorgon också så förhoppningsvis får jag vila nog så att jag inte blir sämre.

Det känns för övrigt som att var och varannan människa är sjuk just nu. Den tiden på året, antar jag. Det jag inte fattar däremot är folk som går till jobbet fast de är krassliga. Inte för att dom ska smitta ner andra, utan för deras egen hälsas skull. Jag har haft dåligt samvete tidigare i höst för att vara hemma från jobbet, men nu tänker jag bara att fuck it, jag mår dåligt och då stannar jag hemma. Aldrig att det kan vara värt att offra sig egen hälsa för ett jobb.

Jo jobb förresten, det blir mycket snack om det när vikarier träffas, som idag. Ett evigt gissel för oss bibliotekarier, och många andra såklart också. Jag har i alla fall fått mitt vikariat förlängt (igen) tills sista februari. Men iom att jag har sökt (och tänker söka) andra jobb så vet jag inte om jag ska ta det eller inte. Just nu är jag anställd till sista december, sen vete gudarna vad som händer.

Det bästa från Internet

Hahaha å herregud! Såg just den nya Com hem-reklamen och garvade som ett as! Mina favoriter är lätt OK Go och Skogsturken (som inte blir ett dugg mindre kul p.g.a. att han gick i min parallellklass i högstadiet).


Här går det att se en split mellan Judit & Judit och orginalklippen dessutom!

LOLz

Urk


Usch, jag känner mig jätterisig. Har suttit och frysit på jobbet hela eftermiddagen samtidigt som huvudet har varit nära explosion. Åkte hem tidigare för att fixa med lite bilder till jobbet, och när jag kom hem hade jag 37,6 i temp, vilket iofs inte är feber men betydligt högre än normalt. Har ont i halsen också och känner mig bara allmänt däckad. Pallar inte att bli sjuk igen! Ska dessutom på möte imorgon förmiddag så nu får jag fanimej ta och bli pigg tills imorgon. Suck.

Tanten med fruktpåsen

Ni som åker mycket kommunalt kommer säkert att känna igen er i följande. Det är morgon.  Du är trött och vill kanske också dö en smula hellre än att åka till jobbet. Det är packat med folk i tunnelbanan/bussen/pendeltåget. Du har ändå lyckats få en hyfsat bra plats vid fönstret, och åt rätt håll. Allt verkar frid och fröjd. Plötsligt dyker hon upp - tanten med fruktpåsen!

Hon är nära pensionsålder, lite rund, kanske kulturtant, med största sannolikhet kommunalanställd. Men framför allt - hon har en prasslig och genomskinlig påse med frukt runt ena armen. Hon är på väg till jobbet men har trots många år av erfarenhet inte full koll på omgivningen. Eller så är det just för att hon har varit med så länge som hon har självfötroende nog att bara ge själva fan i att det ens finns en omgivning. Hur som helst så tar hon plats - vadar fram genom en folkmassa av studenter som flyr vid blotta anblicken av henne. Hon slår sig ner mitt emot dig. På vägen har hon troligen trampat på minst 5 fötter, dängt någon i huvudet med sin tygkasse från Gudrun Sjödén och chansen att det är just du som är drabbad är ungefär 75%.

Väl på plats drar hon fram en banan ur påsen som hon äter med smaskande ljud. Därefter tar hon fram dagens Metro och läser noga samtidigt som hon andas lagom tungt för att du ska känna lukten av den där bananen så länge som det bara är möjligt. När det sedan är dags att gå av sker det med ungefär samma procedur, tår trampas på och var säker på att du kommer att få en smäll med fruktpåsen rakt på knät, för det finns såklart minst tre äpplen kvar i påsen.

När hon väl gått av sker en kollektiv suck av välbehag, samtliga resande slår upp sina tidningar framför ansiktet och färden fortsätter i stillhet utan synliga spår efter tanten med fruktpåsen. Vårt kollektiva minne däremot, har inte glömt.

Textile gender issues


Jag beställde lite julprylar från H&M nyss, och kände mig allmänt nöjd (är notorisk kökshandduksjunkie). Visade Simon.

Jag: "Jag beställde lite saker... men dom var inte dyra i alla fall!" (Hmm... är också något av en beställa-på-nätetjunkie)
Simon: (lite föraktfullt) "Undrar om det är nån kille som beställer sån här skit..."

Svaret är... troligen inte.

I don't like mondays

Eller ja, vem fan gör det? För att dra en rejäl floskel så är måndagar något av ett dubbeleggat svärd för mig. Fördelen är att jag jobbar kväll och därmed får sovmorgon till kl. 08:45. Nackdelen är att jag jobbar kväll och inte är hemma förrän kl. 20:15 - vilket suger. Idag har jag dessutom varit på riktigt dåligt humör. Mötet med doften av böcker blandat med doften av kopieringspapper som mötte mig i trappen (vår bibbla ligger väldigt lägligt till en trappa upp i ett trapphus lägenhetsstyle) gav mig en sån måndagsångest att jag fick tårar i ögonen av återhållen måndagsvrede. Dessutom (dessutom!) har jag haft äran att hålla i en läsecirkel efter jobbet, vilket betyder att jag var hemma vid den fantastiska tiden av 21:15. Macka, Mythbusters, dusch och nu rakt i säng med andra ord.


Mitt jättefina humör idag kan beskrivas som följande: Jag säger "Okej." men tänker "Men gör vad fan du vill, jag skiter i vilket!". Monday - day of hell.


Snåljåpen

Satte mig för att beställa tackkort för bröllopet på nätet. Jävlar i min låda vad dyrt det är! Sammanlagt skulle det bli 600 spänn för 50 kort. Jag är inte speciellt snål egentligen, inte fattig heller, men jag avskyr att betala mer pengar än vad jag tycker att saker är värda (hmm det kanske är det som är att vara snål, haha). Men liksom, 90 kr i frakt - WTF?!

Nä, ska i alla fall undersöka alternativen innan jag beställer så dyra kort. Jag gillar att göra saker själv så det kanske är lika bra att bara göra egna tackkort. Jag är nöjd med trycksakerna från bröllopet i övrigt - som jag gjorde själv - så varför inte?

 


Dagens skrivbordsunderlägg


Jag har uppdaterat skrivbordsupplägg precis, något som jag gör hyfsat ofta. Tittar ju hur mycket som helst på datorn och skulle bli tokig av att typ ha Stonehenge dag ut och dag in. Bilderna jag har brukar variera rätt mycket men är oftast naturbilder, bilder från filmer eller bilder på folk. Vanligaste objektet i den sista kategorin är Romola Garai, som sagt så är hon min absoluta favorit. Loves her. Det var ett tag sedan sist, men nu pryder hon mitt skrivbord igen.

Bilden kommer förresten från Glorious 39, en film som jag ser fram emot sjukt mycket. Trailern ger mig ståpäls! Romola + Andra världskriget + England, det kan knappast bli bättre!

The Soundtrack of My Life

Jag skulle vilja påstå att jag har väldigt varierande musiksmak. Även om det är en hel del musik som jag alltid lyssnar på (punkrock, post-punk, indie rock, alternative rock) så kan jag i övrigt lyssna på i princip vad som helst utom dansband och massproducerad musik som bara låter likadant - typ sånt som är med i melodifestivalen.

En sak som jag har märkt är att min musiksmak varierar väldigt mycket efter årstider. På våren t.ex. går 60-talsplaylisten varm och jag tenderar att lyssna mest på new wave och pop typ Lily Allen under tidig höst. Och nu när november och vintern verkligen är här så dras jag ofrånkomligt åt emoindierock av modellen The Killers, Coldplay och Kings of Leon. Det slår aldrig fel. Jag vet inte vad med vintern som är så passande med den musiken, men den funkar verkligen utmärkt tillsammans med kala träd och övergivna pendeltågsplattformar.

En av mina favoriter just nu:


Idol

Jag är allmänt väldigt dålig på att följa Idol, även i år, så jag har egentligen bara en sak att säga om det:
Tove, å herregud!
Hon är verkligen helt sjukt bra, speciellt för att vara så ung! Amazing! Kul att de för ovanlighetens skull har tagit in några lite annorlunda personer och inte den vanliga massproducerade skit som det brukar vara. Fast det finns ju ett par såna också, hrrrrm. Jag tänker inte nämna några namn för jag har lärt mig en läxa av hela Avril-cirkusen från min gamla blogg hahaha. Så nu är det bara positivt som gäller: Tove rules!


Äntligen!


Tro det eller ej, men nu är vi faktiskt gifta även enligt Skatteverket. Igår höll jag på att få spelet dock. Ringde till församlingsexpeditionen i måndags och frågade vad i h-e som pågick (okej, jag kanske inte sa helvete). Kanslisten där skulle kolla upp det med prästen och ringde upp igår (Uppstyrd service del 1: att ringa upp efter TRE dagar) och meddelade att prästen hade skickat in hindersprövningen till Skatteverket. Dessvärre utan att ta kopia först (Uppstyrd service del 2: att skicka iväg viktiga orginalhandlingar utan kopia med posten), så det skulle bara vara för oss att ansöka om ny hindersprövning och sedan skicka till prästen igen. Jippi alltså, ni kanske förstår att jag blev en aning irriterad. "Vi är väl i alla fall gifta innan jul", sa Simon.

Döm om min förvåning idag då när jag loggade in på Skatteverket.se och vips - var gift och hade nytt namn. Äntligen kan jag skaffa nytt leg. Det gamla gick ut i mars, haha.

Ja, frid och fröjd, dock med en liten parentes. Iom att Skatteverket inte hade fått in hindersprövningen för en vecka sedan så kan man ju konstatera att segheten då har legat hos församlingen. Iofs så sa de ju inte när de hade skickat in papprena, men det måste med största sannolikhet ha varit den här veckan - dvs en jävla månad efter vigseln!

Det här med att bete sig på bibliotek


En sak som man märker ganska snabbt som biblioteksanställd är att (en del) folk som besöker bibliotek är hyfsat underliga eller har konstig inställning till bibliotek. Vi vill ju gärna att biblioteken ska vara som något slags allmänt vardagsrum där folk kan göra vad det nu är de vill göra i biblioteket, helst under allmänt harmoniska omständigheter. I större delen av fallen så funkar det här just som det ska, med hyfsat lite krångel.

Men med de personer som det är problem med kan det ta sig närmast bibliska proportioner. Det räcker inte med att personen i fråga kanske är lite trög, nejdå, det måste vara i kombination med oförstående, avsaknad av självinsikt, otrevligt beteende och ganska ofta någon nivå av rättshaverism. Om det dessutom rör sig om en gubbe i 60-årsåldern så kan vi lägga till putslustig humor i kompotten dessutom.

Ett bra exempel är självbetjäning. Numera är det nämligen meningen att man ska låna och lämna tillbaka sina böcker själv i självbetjäningsautomater. Det är för att vi ska ha mer tid till andra saker, t.ex. frågor om böcker, reservationer & what have you utan en lång ringlande kö av folk som ska låna eller lämna. Dessutom så spar det på våra klena bibliotekariekroppar att inte behöva lyfta ett ton böcker varje dag. Systemet går att jämföra med självscanning på Ica eller att använda bankomaten istället för att ställa sig i kö inne på banken för att ta ut pengar. En smidig service, alltså.

Jag skulle önska att de kära biblioteksbesökarna hade vett att fatta det positiva med det här. Såklart fattar de flesta det briljanta med att kunna fungera självständigt även i bibliotek utan att någon ska dalta med ens utlån. Trots det är en av de vanligaste frågorna vi får i disken: "Jaha, nu kommer ni ju inte att ha nåt att göra.", "Oj oj, vad ska det bli av era jobb nu då?" eller "Menar du att jag ska låna böckerna själv?!". Suck.

Som tur var så finns det sätt att få utlopp för de frustrationer såna här situationer skapar för oss bibliotekarier. Man kan nämligen driva med dem, till exempel genom att blogga, haha. Här är några exempel:

Filmtips: Ghost World

Har nyligen kommit hem från jobbet (eller tja, för lite mindre än två timmar sen) och är helt däckad. Snacka om att det tar på krafterna att jobba 10 timmar. Gick hemifrån fem i nio i morse och var hemma igen vid kvart i tio nu ikväll. Tur att det inte är så ofta. Är dessutom helseg i benen för att jag tränade igår för första gången på 1½ månad. Alltså känner jag mig inte jätteinspirerad just nu. Men tänker ändå bjuda på ett filmtips.

En hel del av er, kära läsare, har säkert sett filmen Ghost World, och jag tänker inte motivera mitt tips mer än att det är en modern indieklassiker som man bara inte får ha missat! Och den är värd att se minst ett tiotal gånger, note till er som redan sett den.



"It's not like I'm some modern punk, dickhead. It's an obvious, 1977 original punk rock look. I guess Johnny fuckface over there's too stupid to realize it."

Trivia: Jag och en gammal killkompis blev en gång jämförda med Ghost World av en väldigt pretto indieperson under följande: "Du och X är så Ghost World." Ehm... w000t? Kan vara en av de mest löjliga kommentarerna jag någonsin hört, även om vilken 19-åring med pin-uphår (yours truly back in the day) som helst såklart inte har något emot att bli jämförd med en väldigt ball film.

Arbetsskada

Allvarligt, jag är fan dum i huvudet. Gick precis in på Bokus för att kolla möjliga julklappar och tänkte seriöst tanken: "Hmmm, undrar om det har kommit ut några bra böcker på senaste tiden?" Min hjärna verkar vara korkad nog att ha raderat att jag satt i en timme i förmiddags och kollade in just nya böcker på jobbet. DOH är väl den enda rätta kommentaren där. Som om jag inte kollar efter nya böcker flera gånger i veckan. Pucko!

The money or your Juleskum

Såg nyss en tjej i tunnelbanan med en sån här box med Juleskum under armen. Min första instinkt var att rycka den och dra. Älskar Juleskum! Det är den enda julrelaterade saken som det är okej att fuska med = hantera före första advent. Hoppas att Hemköp Risö börjar med Juleskum snart. Inte så troligt iom att de inte ens har After Eight. Jag hade planerat att baka en kaka med After Eight-glasyr till jobbet imorgon, men nej då. Nu får mina stackars arbetskamrater kaka utan After Eight-glasyr. How will they manage? Dagens i-landsproblem m.a.o.

Eftersom det tydligen är 50 dagar kvar till jul idag (?) så tänker jag minsann börja fila på min önskelista.

Konstig vecka

Har en vecka med väldigt udda tider och det är därför aktiviteten är lite låg här just nu. I måndags jobbade jag kväll som vanligt och kom hem kl. 20. Igår behövde jag gå upp kl. 06 för att åka på en jobbgrej i Alby och på kvällen var vi bortbjudna på middag och kom hem runt kl. 22. Inte mycket tid för att sitta vid datorn dessvärre, även om jag hade tid med att beställa en tvättmaskin innan jag gick och la mig i måndags kväll. Har pratat med pappa som ska komma och installera åbäket sen.

Men just det, min vecka var det. Idag är en hyfsat vanlig dag som jag spenderar med att göra en massa affisher till olika saker. Har också köpt in ett par romaner och tre skivor med Mark Knopfler haha. Musik som gubbar i 50-årsåldern gillar, enligt låntagaren som beställde dem. Vi bibliotekarier aim to please.

Just det, kan bjuda på en liten affish-anekdot när jag ändå håller på. Jag är typ den enda på mitt jobb som kan hantera Microsoft Publisher (eller något slags designprogram för den delen) och gör därför också affisher till andra saker än mina "egna". I våras gjorde jag en affish i pdf-format som en kollega skulle skicka till en massa lärare och tydligen hade sagda lärare inte kunnat öppna den bifogade filen. Vilket såklart kan bero på en massa saker, mest troligt att de hade en gammal Acrobat Reader eller att det blivit något fel med mailet. Min pdf-fil är hursomhelst intakt, även på kollegans dator. Det hindrar dock inte min kollega att sedan dess tillägga följande varje gång som jag gör en affish till henne: "Och så gör du en som går att öppna." No shit, Sherlock, tänker jag då. Jag bara älskar människor som bara kan prata i order. Det kan tilläggas att jag har försökt att förklara fenomenet minst ett femtal gånger, men infon verkar vara svår att absorbera. 

Men åter till min vecka. Imorgon har vi författarbesök vilket innebär att jag jobbar till 20.30-snåret och är hemma en timme senare = ytterligare en heludda dag. Som tur var verkar det som att jag kan jobba hemma på fredag, vilket såklart uppskattas något enormt. Det gör stor skillnad att slippa åka med SL och istället sova en timme extra.

28 skoaffärer senare

Och så har jag kommit hem utan några nya skor. Det är då själva fan vad det ska vara svårt! Det finns verkligen inga skor i min smak. Provade ett par som var hyfsade, men rätt dyra, så jag tyckte inte att de var tillräckligt bra för att vara värda pengarna. Nu tänker jag nog strunta i det här med skor ett tag och hoppas att affärerna får in mer skor i sinom tid.

Nu ska jag äta lunch (rustikbaguette med rostbiff och sallad) och kolla på Svindlande höjder. Simon är och kollar fotbollen tillsammans med sin far och ett par bröder (varav den äldsta skrev "Laddad! Jag håller på att bajsa på mig!" i ett sms). Alla är såklart enorma AIK-anhängare. Själv kan jag väl inte påstå att jag bryr mig, men för Simons skull så vore det ju bäst om de vann. Fast Simon säger att Göteborg tydligen är smått omöjliga att slå på hemmaplan. Men äsch, jag säger som en tjej i tunnelbanan: "Det är väl bäst att AIK vinner så att de är glada sen."

Söndag

Blä, efter någa ynka dagar med sol så verkar den allmänna mulenheten vara tillbaka. För det är ju så kul att vakna på morgnarna och känna sig som att man befinner sig i en jävla grav. Eller inte. Hoppas för övrigt på kallare och klarare väder snart för det här mellanläget är inte bra för temperaturen i vår lägenhet som är svinkall. Man får köldskador på tårna om man inte har raggsockor på sig.

Anyways. Vi ska snart åka in till stan och gå på skojakt. Snälla Simon som avskyr att gå i affärer har offrat sig på att följa med. Jag är nämligen i desperat behov av höstskor, typ ett par boots eller liknande. Har kollat runt en massa men hittar inget som jag gillar. Det var exakt samma visa förra året, letade från oktober till mars utan lycka. Hoppas att Simon ska föra lite tur med sig idag. Som det ser ut nu så består mina vardagsskor av ett par vinröda Converse, ett par rosa Converse som läcker och ett par svarta Vans som jag inte gillar. Hoppas att jag ska hitta några basic skor som jag kan ha på jobbet och sådär utan att bli blöt om fötterna. Hmm.

Jag har faktiskt blivit sugen på att köpa ett par Minnetonkas, men det får nog vänta tills jag har hittat ett par mer cleana skor. Skulle nog bli tokig av att bara ha fransskor i kombo med mina andra otillräckliga skoval ovan. Men nästa gång jag känner mig rik så blir det lätt ett par Minnetonka.


RSS 2.0