Det här med att bete sig på bibliotek


En sak som man märker ganska snabbt som biblioteksanställd är att (en del) folk som besöker bibliotek är hyfsat underliga eller har konstig inställning till bibliotek. Vi vill ju gärna att biblioteken ska vara som något slags allmänt vardagsrum där folk kan göra vad det nu är de vill göra i biblioteket, helst under allmänt harmoniska omständigheter. I större delen av fallen så funkar det här just som det ska, med hyfsat lite krångel.

Men med de personer som det är problem med kan det ta sig närmast bibliska proportioner. Det räcker inte med att personen i fråga kanske är lite trög, nejdå, det måste vara i kombination med oförstående, avsaknad av självinsikt, otrevligt beteende och ganska ofta någon nivå av rättshaverism. Om det dessutom rör sig om en gubbe i 60-årsåldern så kan vi lägga till putslustig humor i kompotten dessutom.

Ett bra exempel är självbetjäning. Numera är det nämligen meningen att man ska låna och lämna tillbaka sina böcker själv i självbetjäningsautomater. Det är för att vi ska ha mer tid till andra saker, t.ex. frågor om böcker, reservationer & what have you utan en lång ringlande kö av folk som ska låna eller lämna. Dessutom så spar det på våra klena bibliotekariekroppar att inte behöva lyfta ett ton böcker varje dag. Systemet går att jämföra med självscanning på Ica eller att använda bankomaten istället för att ställa sig i kö inne på banken för att ta ut pengar. En smidig service, alltså.

Jag skulle önska att de kära biblioteksbesökarna hade vett att fatta det positiva med det här. Såklart fattar de flesta det briljanta med att kunna fungera självständigt även i bibliotek utan att någon ska dalta med ens utlån. Trots det är en av de vanligaste frågorna vi får i disken: "Jaha, nu kommer ni ju inte att ha nåt att göra.", "Oj oj, vad ska det bli av era jobb nu då?" eller "Menar du att jag ska låna böckerna själv?!". Suck.

Som tur var så finns det sätt att få utlopp för de frustrationer såna här situationer skapar för oss bibliotekarier. Man kan nämligen driva med dem, till exempel genom att blogga, haha. Här är några exempel:

Kommentarer
Postat av: Simon

Klockrent. Men är det inte så att det vore bra om bibliotek satsade lite på att förklara vad en bibliotikarie faktiskt gör?

2009-11-06 @ 19:04:01
URL: http://www.simonkolle.com
Postat av: Amelie

Hmm jo kanske men hur ska man få ut den informationen om en del inte ens vill lära sig hur man lånar om böckerna själv? Plus det börjar i tidig ålder, jag kommer ihåg att jag fick höra otaliga gånger under utbildningen, från folk i vår ålder att "Bibliotekarie? Behöver man utbilda sig för det?!"

2009-11-06 @ 19:07:27
URL: http://monamelie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0