An Education x2

Okej, de flesta kanske inte har missat att en liten film vid namn An Education fick några Oscarsnomineringar i år, för bästa manus, bästa kvinnliga skådespelerska och inte minst bästa film. För er som inte har sett den: Filmen handlar om 16-åriga Jenny (som spelas briljant av Carey Mulligan). Jenny växer upp i Twickenham utanför London på 60-talet och spenderar all sin tid åt att kunna plugga i Oxford i framtiden. Stort påhejad av sina föräldrar för övrigt. En dag träffar hon den mycket äldre och betydligt mer världsvane David. Resten kan ni kanske föreställa er. Det tidigare råpluggandet byts mot lyxmiddagar, weekends på landet och resor till Paris.

Vad man däremot kanske inte vet är att An Education är baserad på en historia som verkligen hände journalisten Lynn Barber då hon var ung på 60-talet. Jag håller precis på och läser hennes biografi, som bland annat beskriver samma sak som filmen An Education. De verkliga händelserna har blivit omarbetade till filmmanus av Nick Hornby och inte helt otippat är filmen betydligt mer intressant än verkligheten, men å andra sidan, när är det inte så?

Simon och jag såg filmen på nyårsafton redan, och jag gillade den verkligen. Simon å andra sidan störde sig enormt mycket på David som raggar upp 16-åringar vid busshållplatser. Jag kan hålla med om att David är småcreepy, men mest för att han spelas av Peter Sarsgaard (som ser jäkligt creepy ut) och för att han envisas med att kalla det kvinnliga könsorganet för "Minn" (?!). An Education är en väldigt sevärd film, delvis för att den är väldigt välskriven och har en massa bra skådisar (Alfred Molina, Emma Thompsson, Rosamund Pike osv.) men delvis också för att den är ganska olik andra filmer. En fräsh fläkt på något sätt. Så se den, och läs boken också om ni gillar uppväxtberättelser. Men läs den inte för att få vidare info på ämnet An Education, som den tyvärr bara skummar förbi.

Kolla in trailern här!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0