Love, Reign over me

Simon och jag har precis kollat på en av de få filmer som får 10/10 av mig, nämligen Reign over me eller Vänner för livet som den heter på svenska. Så sjukt bra film bara. Därför tänkte jag bjuda på ett filmtips som jag skrev på mitt gamla jobb om just Reign over me. Håll till godo. (Texten är omredigerad en aning)


Alan Johnson är en hyfsat vanlig tandläkare i New York. Han lever ett bra liv tillsammans med sin fru och två döttrar, och på jobbet går det bra. Ändå är det som att något saknas. Är inte Alans fina liv kanske lite livlöst och tomt, och verkar det inte som att han blir lite överkörd av de flesta i sin närhet – frun, medarbetarna och till och med receptionisten?

Dessa problem känns däremot uppenbart triviala då Alan av en slump träffar på sin gamla rumskompis från collage, Charlie Fineman. Charlie, som förlorat hela sin familj i 9/11-attackerna, verkar befinna sig i sin egen värld och känner till en början inte ens igen Alan. Charlie har stängt in sig inom sig själv sedan katastrofen, och vägrar tala om sin förlorade familj. Långsamt lyckas de båda männen ändå med att återuppta sin vänskap, och Alan dras in i Charlies underliga liv, som domineras av musik, tv-spel, jam-sessioner, ständiga köksrenoveringar och nattliga biobesök.

Trots att Charlies liv till en början verkar roligt och fritt från de tråkiga vardagsproblem som Alan i vanliga fall tvingas möta, blir det snart tydligt att Charlie är allt annat än problemfri. Bakom den udda fasaden finns ett mörker och en stor sorg som han vägrar möta. Kan den återfunna vänskapen med Alan hjälpa honom att återhämta sig, eller är Charlies problem för stora för att överkomma?

Reign over me är ett starkt och vackert drama om vänskap med ett smärtsamt men hoppfullt budskap som inte lämnar någon opåverkad. Den här filmen är den enda jag har gråtit över på bio någonsin. Rollerna som Alan och Charlie spelas av Don Cheadle och Adam Sandler, som gör sin starkaste rolltolkning hittills i en roll som man är ovan att se honom i (jämför med Jim Carrey i Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Birollerna är också väldigt välspelade med skådespelare som Liv Tyler och Donald Sutherland. Filmen är regisserad av Mike Binder.

Musik har en stor plats i Reign over me. Charlie filtrerar livet och speciellt svåra situationer genom att lyssna på sin iPod, och filmen genomsyras av musik av bl.a. Bruce Springsteen och Pearl Jam. Filmens titel kommer från låten “Love, Reign o’er Me” av The Who. För övrigt så är Adam Sandler som Charlie också en riktig Bob Dylan-lookalike.


Kommentarer
Postat av: Simon

sjukt bra skådespeleri från nästan alla. Riktigt skön och bra film på så många olika sätt! Det enda jag tycker är lite onödigt är att alla tjejer är såna fotomodeller. Men ack vilken bra film!

2010-04-16 @ 23:22:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0